Grillowanie

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Postautor: Cebulka » wt sty 29, 2008 12:07 pm

Pewnie, jak szczęściarzu masz swoją wędzarnię, to możesz nie kupować wędlin...

Ale kupujesz przecież mięso - skąd wiesz czy ono nie jest czymś nastrzykiwane?
Kupujesz tylko "od chłopa" gdzieś na wsi? [skrob]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: wac » wt sty 29, 2008 1:50 pm

Cebulka pisze:Pewnie, jak szczęściarzu masz swoją wędzarnię, to możesz nie kupować wędlin...

Ale kupujesz przecież mięso - skąd wiesz czy ono nie jest czymś nastrzykiwane?
Kupujesz tylko "od chłopa" gdzieś na wsi? [skrob]
kupuję w normalnych sklepach i wiem jak wygladają poszczególne partie mięsa.
nie kupuję:
mięsa foliowanego, wyjątek Makro - może się zdażyć, że foliowane było przedtem płukane
- mrożonego
- wstępnie doprawianego - przetworzonego np. na szaszłyki idzie przewżnie mięso przeterminowane
- o podejrzanym wyglądzie i zapachu
- nadmiernie mokrego itp. [wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani
 
Posty: 2058
Rejestracja: wt sty 30, 2007 11:56 am

Przepisy na grilla

Postautor: cicho_borowska » ndz maja 10, 2009 12:42 pm

1kg żeberek

10 łyżek oleju
1/2 cytryny
5 łyżek pikantnego keczupu
2 łyżki musztardy sarepskiej
2 łyżki czerwonego octu winnego
2 łyżki sosu worcester /ja nie dodaję, bo nie spotkałam go w sklepach/

2 ząbki czosnku
cebula

2 łyżki brązowego cukru
łyżeczka chili
łyżeczka suszonego tymianku
łyżeczka suszonej kolendry
łyżeczka mielonego kminku
sól
pieprz

Żeberka podzielić na porcje, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować 40 minut. Następnie ostudzić.

Marynata- połączyć składniki "mokre", dodać posiekane cebulę i czosnek, dodać składniki "sypkie". Dokładnie wymieszać.

Do marynaty włożyć wystudzone żeberka i wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin.

Piec około 20 minut na średnio gorącym grillu, obracając i smarując resztą marynaty.

Pyszne są.
"Najtrudniejsze dzieło świata od łatwego trzeba rozpocząć, a największe dokonania od drobiazgów"
Lao Tsy
Awatar użytkownika
cicho_borowska
Weterani
 
Posty: 3355
Rejestracja: śr lip 18, 2007 12:36 pm

Postautor: Yennyfer » sob maja 16, 2009 5:06 pm

Dajacie cos jeszcze...
Grill ze znajomymi za tydzień, nie mam koncepcji - na pewno będzie "deska" - [tuli] [tuli] dla Koliberka - i coś z ryby - może ten pstrąg Wacowy - a może...
ma ktoś cosik ciekawego?
ja robiłam już mirunę i dorsza w folii, też z cebulką i pieczarkami i duszonymi warzywami -marchewka, por i seler, robiłam z masłem czosnkowo - pietruszkowym i do tego ser żółty.
A może ktosma inne pomysły?
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1375
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Postautor: pedro » ndz maja 17, 2009 7:56 pm

Zrób szaszłyki. Mięso (najlepsze z karkówki) kroimy na plastry wielkości ok. 3 cm. Podobnie czynimy z boczkiem wędzonym (najlepszy surowy, nieparzony). Do mięsa i boczku dajemy w zależności od ich ilości parę łyżeczek "Delicat" do potraw z grill'a lub zwykłego do mięs, albo innej przyprawy do grill'a. Dolewamy oliwy i marynujemy przez noc w lodówce. Bierzemy małe pieczarki, świeżą paprykę, kilka małych cebul i kroimy na cząstki (cebulę w grubsze talarki). Następnie nabijamy na drewniane szpadki do szaszłyków naprzemian poszczególne składniki. Tak przygotowane szaszłyki zawijamy w folię aluminiową (podwójnie) i w folii pieczemy, obracając co jakiś czas na grill'u. Zdejmujemy z grill'a szczypcami i nad naczyniem odwijamy z folii. Soczek, który wypłynie zbieramy do naczynia. Odwinięte szaszłyki grill'ujemy przyrumieniając, polewając otrzymanym wcześniej soczkiem. Następnie spożywamy. SMACZNEGO :P
Ostatnio zmieniony wt maja 19, 2009 12:03 pm przez pedro, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
pedro
Weterani
 
Posty: 356
Rejestracja: pn sie 11, 2008 6:20 pm

Postautor: Cebulka » pn maja 18, 2009 7:34 am

Polecam do szaszłyków uzywać cebuli nie surowej, ale sparzonej [!]

Połówki cebul wrzucamy do osolonego wrzątku na jakieś 3-5 minut na małym ogniu.
Tak zrobiona cebula mam wrażenie równiej się piecze, nie gorzknieje a jest bardziej słodkawa w smaku i nawet przy krótkim opiekaniu nie jest surowa w środku.
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Yennyfer » pn maja 18, 2009 12:50 pm

[tuli]
Dzięki wielkie.
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1375
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Postautor: Halszka56 » wt maja 19, 2009 11:29 am

musi być smaczne. mniam mniam
Halszka
Awatar użytkownika
Halszka56
Ekoludki
 
Posty: 54
Rejestracja: czw lut 14, 2008 7:37 am

Postautor: cicho_borowska » wt maja 19, 2009 12:38 pm

Dzięki, za zrobienie porządku, bo nie zauważyłam,że jest już temat o grillu. :-D
"Najtrudniejsze dzieło świata od łatwego trzeba rozpocząć, a największe dokonania od drobiazgów"
Lao Tsy
Awatar użytkownika
cicho_borowska
Weterani
 
Posty: 3355
Rejestracja: śr lip 18, 2007 12:36 pm

Postautor: Cebulka » wt maja 19, 2009 12:42 pm

Prosze bardzo [tuli]
A Halszki uwaga, że musi być pycha była własnie o Twoim przepisie na żeberka, tylko teraz sie wymieszało [haha]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

mania

Postautor: Mania » sob maja 23, 2009 7:52 am

Było o bananach.

Podobny bardzo jak wyżej przepis na banany z grila.
Prostota.

Bananów nie obierać. Naciąć w kilku miejscach i włożyć tam (naszpikować ) czekoladę. Może być z drobnymi orzechami albo rodzynkami albo bez.
Położyć na grila (bez folii). Gdy będą miękkie i skórka zrobi sie czarna podawać. Jeść łyżeczką.
Bardzo smaczny deser.
Awatar użytkownika
Mania
Weterani
 
Posty: 728
Rejestracja: czw sty 22, 2009 7:03 pm

Poprzednia

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości