keks prosty, a zawsze się udaje

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

keks prosty, a zawsze się udaje

Postautor: Wiotka » czw gru 23, 2010 12:08 pm

keks
na jedna keksówkę

5 jajek
1 + 1/2 szklanki maki- 25 dag
1 szklanka cukru
1 kostka masła-25 dag
1 + 1/2 szklanki owoców kandyzowanych czyli bakalii 35 dag
1/2 lyżeczki proszku do pieczenia

1. żółtka utrzeć z cukrem i maslem na jednolita masę
2. ubić pianę z białek, usztywnić kilkoma łyżkami cukru pudru
4 dodać pianę do złotek z masłem- delikatnie wymieszać
5.wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać z bakaliami
6.ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia

Piec 45 min na 180 stopni
Po ostudzeniu, jeszcze cieple wyjąc z formy

Ja piekłam z podwójnej porcji - ale czas musiałam przedłużyć o 30 min
Awatar użytkownika
Wiotka
Weterani
 
Posty: 169
Rejestracja: sob kwie 21, 2007 9:58 pm

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości