Wasze ulubione ciasta.

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Postautor: belva » wt lut 14, 2012 3:29 pm

Moim ulubionym ciastem jest szarlotka mojej mamy :)
"Wielki sztorm pozostawił na plaży tysiące rozgwiazd. Starzec idący brzegiem morza brał rozgwiazdy do ręki i odnosił do wody. Co ty robisz, starcze? Zapytał go przechodzący obok młodzieniec - przecież tych rozgwiazd jest tutaj dziesiątki tysięcy, tak ich wszystkich nie uratujesz! Twoje staranie nie ma sensu.. Tymczasem starzec, wkładając kolejną rozgwiazdę do wody, odpowiedział: dla niej ma sens"
Awatar użytkownika
belva
Weterani
 
Posty: 3182
Rejestracja: pt maja 23, 2008 5:19 am

Postautor: Baś_22 » sob lut 18, 2012 2:49 pm

Mój Wieniec drożdżowy :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Wieniec drożdżowy
Składniki
dla >6 osób
mleko, 200 ml
mąka, 3 szkl.
cukier, 7 łyżek
sól, szczypta
drożdże, 5 dag
jajka, 2 szt.
miękkie masło lub margaryna, 10 dag
dowolny dżem (np.porzeczkowy),
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 90 min
1. Do miski wsypać mąkę, cukier i szczyptę soli, Zrobić wgłębienie. Wkruszyć drożdże, wlać 5 łyżek letniego mleka, delikatnie wymieszać. Zaczyn przykryć, zostawić w ciepłym miejscu na 15 min.

2. Potem zagnieść z masłem, jajkami i resztą mleka. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Wyrośnięte ciasto zagnieść, rozwałkować na placek o wymiarach 50x25 cm.

3. Placek pokroić na 3 paski. Każdy posmarować dżemem i zwinąć zaczynając od dłuższego brzegu. Rulony spleść w warkocz, ułożyć go na przykrytej pergaminem blasze i uformować wieniec. Pozostawić na 20 min w ciepłym miejscu, by ciasto podrosło.

4. W tym czasie zrobić kruszonkę. mąkę (0,5szkl) wymieszać z cukrem pudrem (1/3szkl.) i zalać roztopioną margaryną (1/4op.), zagnieść i rozkruszyc na wieńcu. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni i piec 30-40min.
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Cebulka » ndz lut 19, 2012 9:56 am

Obśliniłam się normalnie [jezyk]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: saginata » sob lut 25, 2012 10:06 am

Upiek³am dzi¶ muffinki wytrawne.Bardzo mi smakowa³y-choæ tylko sprobowa³am [lol]

[url=http://www.garnek.pl/zoltar/19715167][img:cf638335eb]http://x.garnek.pl/ga5778/7071fdb513803a19715167a2/19715167.jpg[/img:cf638335eb][/url]

Upiek³am te¿ ciacho Pani Walewska

[url=http://www.garnek.pl/zoltar/19715163][img:cf638335eb]http://x.garnek.pl/ga3936/f1e19d815a9d8a19715163a2/19715163.jpg[/img:cf638335eb][/url]

ciasto
-45 dag m±ki
-6 ¿óltek
-30 dag margaryny
-15 dag cukru pudru
--5 ³y¿ek gêstej ¶mietany
-2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
-2 cukry waniliowe
-1 ³y¿eczka sody [p³aska]
-1 ³y¿ka smalcu

Zagnie¶æ ciasto [wychodzi do¶æ lu¼ne] i podzieliæ na 2 blaszki.
-powidla
-orzechy siekane [2 szkl]
Ciasto rozwalkowaæ posmarowaæ powidlami

piana
na jedn± blaszkê:
3 bia³ka-ubiæ na sztywno,dodaæ 10 dag cukru pudru-i jeszcze ubijaæ

Wy³o¿yæ do blaszki na powid³a i posypaæ 1 szkl.orzechów siekanych.
Piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

masa

-2 szkl mleka
-1 szkl cukru
2 cukry waniliowe
-2 ³y¿ki m±ki pszennej
-2 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej
-2 ¿ó³tka
Ugotowaæ z tego budyñ.Jak wystygnie dodawaæ go po ³y¿ce do utartego 1,5 mas³a.

sk³adanie
placek-masa placek[orzechami do góry ] :D

Jakbym co¶ pominê³a to krzyczcie :D
Ostatnio zmieniony ndz lut 26, 2012 1:02 pm przez saginata, łącznie zmieniany 1 raz
saginata
 

Postautor: Baś_22 » sob lut 25, 2012 10:57 am

Fiu, fiu ale wypas [brawo]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

wasze ulubione ciasta

Postautor: zomarel » sob lut 25, 2012 4:47 pm

Sagi robi dla każdego coś dobrego ,wg gustu domowników [brawo] ,Basia nie zostaje w tyle,a ja skromnie tylko "bananowca" z galaretką [lol]
Awatar użytkownika
zomarel
Weterani
 
Posty: 2650
Rejestracja: wt sty 22, 2008 7:34 pm

Postautor: Samanta » sob lut 25, 2012 5:50 pm

A mnie się spaliła dolna grzałka w piekarniku i mam z głowy ! [lol]
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: Cebulka » pt mar 02, 2012 5:17 pm

Drożdżowe z owocami :)

Ciasto robię na oko, mniej więcej wg przepisu Lucysi (tyle że na żółtku i oleju - ostatnio nawet zaszalałam i dałam szklankę pół na pół mleko i woda [lol] Mała nie protestowała bardzo )

CHAŁKA
4 dag.drożdży
550g.mąki
1 łyżeczka soli
4 łyżki cukru
1/2 szkl.mleka
1 jajo
3 łyżki margaryny
5 łyżek wody

Zarobiłam możliwie miękkie ciasto (nie wyrabiam długo bo mi się nie chce ;) ) polałam olejem, wsadziłam w misce do worka i tak sobie rosło ze dwie godziny bo byłyśmy na spacerze. Po powrocie przełożyłam do blachy 25x35 (może byc trochę większa) i znów rosło godzinkę. Na wyrośnięte ciasto były: kleksy twarożku (małą kostkę twarogu zgnieśc z cukrem i skórką otartą z cytryny do smaku, można dodac sok spod owoców albo łyżkę śmietany jak suchy, na koniec dosypac łyżkę proszku budyniowego), duża garśc mrożonych czarnych porzeczek, kilkanaście truskawek (rozmroziłam wcześniej, ale chyba to niekonieczne), kilka sporych łyżeczek dżemu morelowego - dodatki wedle fantazji i zasobności zamrażalnika. Posypac kruszonką, piec około 40-50 minut w 180 stopniach. Mniam [lol] Trochę opadło jak wyjmowałam, ale to nie zmieniło smaku :D

Kruszonkę ja robię na oko - do miseczki daję na oko sporą łyżkę masła i do tego dosypuję po trochu mąkę i cukier, "szczypiąc" palcami aż będzie to to miec konsystencję wilgotnego piachu ze sklejonymi grudkami tu i ówdzie. Wychodzi mi różna - tym razem była trochę za twarda - ale i tak niezła. Można podac cukier waniliowy albo cynamon :) Jeśli wyjdzie jej za dużo, świetnie się zamraża, można następnym razem posypac ciasto mrożoną.

Znalazłam przy okazji przepis Lucysi na kruszonkę:
KRUSZONKA
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: saginata » pt mar 02, 2012 6:19 pm

No dobra-to ja g³upek dr±¿ê dalej.
1.To na ciasto dajê kleksy z sera?
2.A potem kleksy z d¿emu???
3.A wszystko przesypujê owocami???
saginata
 

Postautor: Cebulka » pt mar 02, 2012 7:40 pm

Szkoda że cholera nie zrobiłam zdjęc po prostu [glupek] Ale zjedliśmy za szybko [lol]

Tak - na surowe wyrośnięte ciasto rozkładasz to wszystko - przyprawiony ser - łyżka tu, łyżka tam, żeby urozmaicenie było. Ja sera dalej nie jem - stąd dżem morelowy na mojej połówce. Ale parę łyżeczek dałam też na 'Jurka stronę' [lol] Truskawki rozmrożone przekrojone na połówki ułożyłam na kleksach sera - przez to się myślę nie zapadły wgłąb ciasta. Na to wszystko duża garśc mrożonych porzeczek (żeby było coś kwaśniejszego). I w miarę równo posypac kruszonką w ilości dowolnej [lol]

Daleką inspiracją było ciasto jakie kiedyś widziałam w gazecie - tam na drożdżowe rozkładali właśnie twarożek oraz połówki czy cwiartki brzoskwiń z puszki :)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Tosia » pt mar 02, 2012 7:45 pm

Cebulka pisze:Szkoda że cholera nie zrobiłam zdjęc po prostu [glupek] Ale zjedliśmy za szybko [lol]

Tak - na surowe wyrośnięte ciasto rozkładasz to wszystko - przyprawiony ser - łyżka tu, łyżka tam, żeby urozmaicenie było. Ja sera dalej nie jem - stąd dżem morelowy na mojej połówce. Ale parę łyżeczek dałam też na 'Jurka stronę' [lol] Truskawki rozmrożone przekrojone na połówki ułożyłam na kleksach sera - przez to się myślę nie zapadły wgłąb ciasta. Na to wszystko duża garśc mrożonych porzeczek (żeby było coś kwaśniejszego). I w miarę równo posypac kruszonką w ilości dowolnej [lol]

Daleką inspiracją było ciasto jakie kiedyś widziałam w gazecie - tam na drożdżowe rozkładali właśnie twarożek oraz połówki czy cwiartki brzoskwiń z puszki :)


Cebulko ty ciągle coś nowego pieczesz :D a ciasto drożdżowe z serem i i brzoskwiniami jest naprawdę pyszne :P [lol]
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Postautor: Cebulka » pt mar 02, 2012 7:50 pm

Tak [?]
A mnie się wydaje że ciągle to samo [lol]

Ale kończy się bezkarne jedzenie ciach i słodzenie herbaty - zaczyna byc to po mnie widac [zly]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: saginata » pt mar 02, 2012 8:17 pm

Dziêki bardzo [tuli]
Jutro próba-zamiast porzeczki dam aroniê .
saginata
 

Postautor: Cebulka » pt mar 02, 2012 9:14 pm

Aronia pieczona na cieście [?] Hmm ciekawy eksperyment (w każdym razie ja nie słyszałam dotychczas o takim pomyśle)
Koniecznie chcę wiedziec, jak wyszło :D

(Jeśli robisz wg lucysiowego przepisu, daj mniej mąki)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: saginata » sob mar 03, 2012 12:02 pm

Przestraszy³a¶ mnie t± aroni±-wiêc zamieni³am j± na wi¶nie ze s³oika.
Ciacho siedzi w piekarniku.Zrobi³am z 1 kg m±ki.
2/3 ciasta da³am do du¿ej blachy na to kleksy z sera ,potem kleksy z d¿emu z czarnej porzeczki,posypane wi¶niami i kruszonk±.
Do drugiej czê¶ci ciasta wgniot³am rodzynki i posypa³am tylko kruszonk±-bêdzie taka bu³ka do kakao.
Jak siê uda to zdjêcia potem wklejê .
saginata
 

Postautor: Cebulka » ndz mar 04, 2012 11:44 am

saginata pisze:Jak się uda to zdjęcia potem wkleję .


No i jak? [rol]
Swoją drogą wiśnie też świetny pomysł :D
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: saginata » ndz mar 04, 2012 7:56 pm

Ciasto wysz³o rewelacyjne!!!!!!!!!!!!!
Zjad³am 3 kawa³ki [shock] [shock] [shock]
Moja wina!!!!!! Nigdy wiêcej [lol]

[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/89b34079706bac46.html][img:e30f2bea3d]http://images35.fotosik.pl/1220/89b34079706bac46m.jpg[/img:e30f2bea3d][/URL] [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1035649ac82019bc.html][img:e30f2bea3d]http://images37.fotosik.pl/1371/1035649ac82019bcm.jpg[/img:e30f2bea3d][/URL] [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/123ac9023d47b0ba.html][img:e30f2bea3d]http://images39.fotosik.pl/1354/123ac9023d47b0bam.jpg[/img:e30f2bea3d][/URL] [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f02517940906cd6d.html][img:e30f2bea3d]http://images37.fotosik.pl/1371/f02517940906cd6dm.jpg[/img:e30f2bea3d][/URL]
saginata
 

Postautor: tereklo » ndz mar 04, 2012 8:07 pm

Ale ciacho!! Sagi [klaszcze]
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Postautor: saginata » ndz mar 04, 2012 8:09 pm

Te¿ siê cieszê,¿e wyszlo-bo to takie pierwsze [jupi]
saginata
 

Postautor: Cebulka » ndz mar 04, 2012 8:34 pm

Hihi cieszę się że poddałam dobry pomysł na pokusę [lol]

Ale moim zdaniem drożdżowe to najbardziej dietetyczne ze wszystkich pieczonych ciast - dodaje się przecież do niego stosunkowo najmniej cukru i tłuszczu :D
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Baś_22 » ndz mar 04, 2012 10:38 pm

Ciacho wygląda przepięknie i tak pewnie też smakuje :-P [brawo]
Kiedyś będę musiała je zrobić :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: saginata » śr mar 07, 2012 5:20 pm

Cebuleczko -znowu kusisz!!!!!!!!!!!!!!
Ostatnio w³a¶nie my¶la³am o rogalikach :D
Ale¿ pyyyyyyyyyyyyyysznie wygl±daj±!!!!!!!!!!
A z czym s± w ¶rodeczku?
saginata
 

Postautor: saginata » czw mar 08, 2012 6:50 am

Dlaczego wstyd-moje dzieci tak± najbardziej lubi± w p±czkach czy rogalikach-chocia¿ w piwnicy pe³no w³asnych d¿emów :D
saginata
 

Postautor: saginata » czw mar 08, 2012 9:03 am

A ja mam dzi¶ po ró¿yczce dla pañ-wprawdzie nie s± herbaciane-ale do herbatki :D

[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2d256f31e3dbf3b4.html][img:45b6c939de]http://images45.fotosik.pl/1417/2d256f31e3dbf3b4m.jpg[/img:45b6c939de][/URL]

A dodatkowo pyszniutkie-baaaaaaaardzo kruchutkie ciasteczka maszynkowe

[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ddb43f24a23c7816.html][img:45b6c939de]http://images35.fotosik.pl/1228/ddb43f24a23c7816m.jpg[/img:45b6c939de][/URL]

Ps. Panowie te¿ mog± siê czêstowaæ-slodko¶ci u nas [w nas] dostatek [lol]
saginata
 

Postautor: saginata » sob mar 10, 2012 10:22 am

Zrobi³am nowe -PYYYYSZNE ciacho.
Jest z tego przepisu http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/wege/roladki_makowe_w_masie_serowej
Ja zamieni³am amoniak na sodê-raczej nie lubiê amoniaku.
No i mia³am troszkê za ma³o sera-ok.90 dag.-albo za du¿± blachê :D
Ale i tak jest supera¶ne :D

[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/12bbff30dd9adca7.html][img:724d5dbcd3]http://images39.fotosik.pl/1365/12bbff30dd9adca7m.jpg[/img:724d5dbcd3][/URL] [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/32082712c620165a.html][img:724d5dbcd3]http://images50.fotosik.pl/1429/32082712c620165am.jpg[/img:724d5dbcd3][/URL]
saginata
 

Postautor: tereklo » sob mar 10, 2012 10:38 am

[prosi] [prosi] [prosi] [prosi] [prosi] [salut] [salut] [salut] [salut] [salut]
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Postautor: Cebulka » sob mar 10, 2012 8:21 pm

Piękne [prosi]
O wiele ładniejsze ci wyszło niż na tym zdjęciu z przepisu [brawo]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Yennyfer » pt mar 16, 2012 8:23 pm

hejka.

Dziewczyny, jesteście genialne.
nie wiedziałam, ze "chodzi" za mną drozdzowe z owocami, a Wy mi to uświadomiłyscie.

W niedzielę piekę (jutro nie dam rady, topimy marzannę - tzn. idziemy na rajd pieszy)
Ale w niedzielę - drożdżowiec z serem i owocami, akurat jeszcze zostało trochę, dzemu z wiśni też dołożę.

Buziaki dla Was.

Ps. Cebulka, kocham sztuczne powidła/marmerlady :-D różane

Podpytam o ciasto pewne, może ktoś zna - poszukuję przepisu.
Dwa placki - biszkoptowe, masa orzechowa jak do tortu, masa jabłeczna, podobna jak w szarlotce po królewsku, na wierzch polany polewą czekoladową i udekorowany orzechami. Kmini ktoś co to za placek?
Ma przepis dokładny??? Z góry dzięki i się pięknie [prosi]
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1375
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Postautor: Samanta » pt mar 16, 2012 9:04 pm

Sagi przegięłaś, tym razem naprawde przegięłaś. Dużo Ci wolno ale to to juz jest przesada i to powinno byc karalne. [lol]
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: saginata » sob mar 17, 2012 1:28 pm

No Sami ulituj siê nade mn± :D

Dzi¶ zrobi³am tort dla tesciowej na 70 urodziny.
I biszkopt prze³ozony jogurtem jagodowym-co by by³ l¿ejszy.

[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/35d7d4ec3571e10b.html][img:262ca38ac6]http://images45.fotosik.pl/1437/35d7d4ec3571e10bm.jpg[/img:262ca38ac6][/URL]

[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8748403772b65ba9.html][img:262ca38ac6]http://images43.fotosik.pl/1435/8748403772b65ba9m.jpg[/img:262ca38ac6][/URL]
saginata
 

Postautor: Baś_22 » sob mar 17, 2012 6:48 pm

Torcik śliczny [brawo] a jak misternie ozdobiony [prosi]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Yennyfer » ndz mar 18, 2012 4:09 pm

Sagi, a jak robisz masę jogurtową?

Tort piekny!
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1375
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości