Cebulka pisze:
KANOLD
Proporcja na dużą kwadratową blachę z piekarnika
Ciasto:
22,5 dag masła
22,5 dag cukru
32,5 dag mąki
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
.
ulotna chwila pisze:Upiekłam torcik
ulotna chwila pisze:Upiekłam torcik .... Sami dziękuję za przepis
zomarel pisze:Ciasto "KORA"
ciasto: 8 białek/5 żółtek zostawić do kremu/
3 żółtka
1 szklanka cukru /nie pudru
10 dkg orzechów siekanych
10 dkg orzechów mielonych
10 dkg rodzynek
10 dkg wiórków kokosowych
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier,do piany dodać żółtka,orzechy,rodzynki,wiórki i mąkę z proszkiem.Wszystko razem delikatnie wymieszać,podzielić na 2 części i upiec 2 placki
KREM:
1 dużapuszka brzoskwiń
1 1/2 kostki margaryny
3 łyzki cukru
2 budynie śmietankowelub waniliowe bez cukru
3/4 szklanki wody
1 łyżka mąki pszennej
5 żółtek
24 szt delicji/ja daję ciastka" Paryskie" z biedronki bo jest ich 24 szt.
Budynie+mąka+żółtka+cukier razem wymieszać w 3/4 szkl.wody.Sok z brzoskwiń zagotować i wlać do niego rozmieszany budyń.Zagotować,przestudzić i zimny ucierać z margaryną.Połową masy posmarować jeden placek,na masie układać delicje maczane w spirytusie rozcieńczonym kawą /rozpuszczalną/, na delicje wyłożyć pozostałą masę i nakryć drugim plackiem.Na wierzch poukładać pokrojone brzoskwinie i zalać tężęjącą galaretką.
Cebulka pisze:... a wygląda bosko
Yennyfer pisze:Ale ciacho! Ja się przymierzam do upieczenia bezy na Józefa. Bo kiedyś, dawno temu śp. ciocia Józia zawsze na swoje imieniny piekła tort bezowy z kremem kawowym. nic pyszniejszego w życiu nie jadłam. niestety nie mam przepisu. Szukam dobrego kremu kawowego, znaczy się przepisu na niego - macie coś?
Pomożecie?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości