Wasze ulubione ciasta.

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Cebulka » ndz sty 13, 2013 11:51 pm

Trzeba znów zrobić, jakoś nie dojadłam do syta ostatnio [haha]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Cebulka » pn sty 14, 2013 12:04 am

Teresko, jak wiadomo nie zgadzam sie na zamieszczanie zdjęć moich i mojego dziecka w miejscach publicznie dostępnych :)

A tak przynajmniej obserwator skupia się na głównym temacie zdjęcia czyli cieście [haha]
Fajnie że zrobiłaś takie zdjęcie gdzie go widać - przeglądnęłam moje ale jakoś mnie nie zainteresował [lol] (wizualnie [haha] )
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: koliberek » pn sty 14, 2013 12:13 pm

Dzieki CEbulko, szukalam w ciastach i ciasteczkach i nie znalazlam, a on tutaj jest ;)
"Miłość i spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju przegrywa na starcie"
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani
 
Posty: 5318
Rejestracja: pn sty 29, 2007 6:32 am

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Cebulka » pn sty 14, 2013 9:00 pm

A bo to są ciastKa i ciasteczka :D
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: koliberek » pn sty 14, 2013 9:13 pm

No pieknie, slepne juz ...
"Miłość i spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju przegrywa na starcie"
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani
 
Posty: 5318
Rejestracja: pn sty 29, 2007 6:32 am

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Cebulka » pn sty 14, 2013 9:41 pm

Hmm może faktycznie trzeba to jakos zmienić, skoro na pierwszy rzut oka jest to niejasne [skrob]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re:

Postautor: koliberek » ndz sty 20, 2013 7:40 pm

Robilam Kanolda, nie wyszedl mi taki smaczny jak Cebulki, ale dalo sie zjesc. Mam tylko kilka uwag:


Cebulka pisze:
KANOLD

Proporcja na dużą kwadratową blachę z piekarnika

Ciasto:
22,5 dag masła
22,5 dag cukru
32,5 dag mąki
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy

.


Powiem tak, za chiny ludowe nie udalo mi sie tego na duza blache dac, zdecydowanie za mala proporcja. Natomiast mysle, ze proporcje na karmel sa wlasnie na duza blache. Czyli mi wyszlo tak, ze ciasto na mala blache i chyba zbyt duzo karmelu przez co nie bardzo sie zsiadal npo i oczywiscie jest niemilosiernie slodkie :). Jeszcze co do czasu pieczenia, jesli ktos piecze z termoobiegiem to zdecydowanie krocej niz 20 min. moje ciasto po 20 minutach bylo lekko brazowe, przez co tez nabralo dosc nietypowego smaku, tak jakby cukier w ciescie tez sie skarmelizowal.
"Miłość i spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju przegrywa na starcie"
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani
 
Posty: 5318
Rejestracja: pn sty 29, 2007 6:32 am

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Cebulka » ndz sty 20, 2013 11:38 pm

Ojoj, skoro z przebojami to cieszę się że jednak zjadliwe wyszło :)
Może masz większy piekarnik? W każdym razie ja na taka standardową ciastową prostokątną foremkę robię z 2/3 tej porcji (a karmel z całego litra)
Myślę że kruche ciasto można zresztą zrobić z dowolnego własnego sprawdzonego przepisu :D

A do tego karmelu jak widać można sypać troche mniej cukru niż jest napisane [skrob]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: ulotna chwila » śr lut 13, 2013 5:50 pm

Upiekłam torcik [cool1]
P1140334.JPG

P1140341.JPG


Sami dziękuję za przepis [tuli]
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Sz_elka » śr lut 13, 2013 6:13 pm

ŁAŁ!!!!!!! [shock] paluch sam leci do podbierania a ślina u pasa wisi! [lol]
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Cebulka » śr lut 13, 2013 8:44 pm

A co takiego zielonkawego jest w środkowej warstwie między truskawkami? Bo domyślam się że nie szypułki jednak [lol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: tereklo » śr lut 13, 2013 9:16 pm

Ulotna, bomba!!! [pijany]
Cebulko, gdzie Ty widzisz zielone? [skrob]
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Sz_elka » śr lut 13, 2013 9:18 pm

na pionowym zdjęciu - po prawej na obwodzie! ;>
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: tereklo » śr lut 13, 2013 9:21 pm

A jest pionowe zdjęcie? Ja widzę dwa poziome....

ulotna chwila pisze:Upiekłam torcik [cool1]
P1140334.JPG

P1140341.JPG



Tja, z cytowaniem załaczników ZONK :(
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Cebulka » śr lut 13, 2013 9:59 pm

Tam gdzie tort jest pionowy, na pierwszym [haha]
Chyba galaretka? [skrob]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: ulotna chwila » śr lut 13, 2013 10:10 pm

Cebulko ,ale tam nie ma niczego zielonego :d
może to wina Twojego monitora?
tort jest przełożony bitą śmietaną, a w niej zatopione są połówki truskawek które też z całą pewnością nie są zielone.
właściwie to był, bo nie został już ani okruszek
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Cebulka » śr lut 13, 2013 10:19 pm

Faktycznie powiększyłam sobie zdjęcie i to taki jakiś zielonkawy cień był :D

Ja to chyba nie umiem robić bezy :(
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: ulotna chwila » śr lut 13, 2013 11:06 pm

oj tam oj tam Cebulko, za którymś razem na pewno by Ci wyszła
mi wyszła za trzecim nie licząc makaroników, które też mi klapały :d
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Sz_elka » śr lut 13, 2013 11:52 pm

ulotna chwila pisze:Upiekłam torcik [cool1] .... Sami dziękuję za przepis [tuli]

a gdzie on Ci jest [oops] - przeszukałam i nie znalazłam - przypomnisz? [prosi]
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: ulotna chwila » czw lut 14, 2013 5:58 pm

A no Szela tu go nima to i go nie znalazłaś [cool1]

podam przepis na bezę -przepis z forum cincin

- 6 białek
- szczypta soli
- 300 g drobnego cukru lub cukru pudru
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego lub jabłkowego



Papierem wykładamy dwie blachy.na papierze rysujemy koło o średnicy ok 23cm.
Piekarnik włączamy na 180* najlepiej z termoobiegiem.

Białka ubić na prawie sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania wsypać 1/3 cukru i ubijać chwilę, aż piana zrobi się sztywna. Dodać kolejną 1/3 cukru i znów ubić, dodać resztę cukru i ubijać, aż piana zrobi się lśniąca, a cukier się rozpuści, piana ma być sztywna tak, żeby dało się ją kroić nożem, a przy krojeniu będzie stawiała pewien opór - to bardzo ważne żeby była naprawdę dobrze ubita, jeśli tak nie będzie, to zamiast sztywnej bezy otrzymamy dwa miękkie omlety białkowe (niestety stwierdzone doświadczalnie icon_wink.gif ). Pod koniec dodać skrobię i ocet i znów ubijać do pełnej sztywności.

Masę rozsmarować w równych częściach na przygotowanym papierze do pieczenia, w miarę równomiernie. Wstawić obie blachy do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 130* (150* jeśli piekarnik nie ma termoobiegu) i piec 1,5 godziny zmieniając blachy miejscami co 30 minut jeśli piekarnik nie ma termoobiegu. Upieczone blaty odstawić do ostudzenia.

tyle z forum

piekłam z termoobiegiem i zmieniałam co 30 minut , bo nie doczytałam i wyszły idealne

przekładka jest tylko z bitej śmietany z odrobiną cukru +truskawki

No to Szela kiedy pieczesz :D ?
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Sz_elka » czw lut 14, 2013 8:01 pm

no co Ty - musi nabrać mocy urzędowej! [lol] Ty nie wiesz, że ja "pułkownik" czy też "szufladnik" czyli "chomik" jestem? ;>
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Cebulka » czw lut 14, 2013 9:04 pm

Czy ta beza wychodzi ciągnąca się w środku?
Bo z tego co widzę nie jest twarda tylko się smakowicie kruszy [jezyk]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: ulotna chwila » pt lut 15, 2013 12:30 am

Cebulko beza na zewnątrz jest krucha, w środku to coś jak delikatna pianka i absolutnie nic się nie ciągnie.
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Yennyfer » sob lut 16, 2013 9:03 pm

Ale ciacho! Ja się przymierzam do upieczenia bezy na Józefa. Bo kiedyś, dawno temu śp. ciocia Józia zawsze na swoje imieniny piekła tort bezowy z kremem kawowym. nic pyszniejszego w życiu nie jadłam. niestety nie mam przepisu. Szukam dobrego kremu kawowego, znaczy się przepisu na niego - macie coś?
Pomożecie?
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1375
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: ulotna chwila » sob lut 16, 2013 9:35 pm

Jenny ja bym zaparzyła mocną kawę w minimalnej ilości wrzątku, ostudziłabym, dodała do kremówki i ubiła (oczywiście dodając cukier puder do smaku)
druga wersja jest taka-ubijasz kremówkę i jak jest już ubita dodajesz cappucino w proszku i delikatnie mieszasz
trzecia wersja jest taka -robisz krem budyniowy i pod koniec dodajesz taką zaparzoną kawę jak w wariancie pierwszym
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: zomarel » sob lut 16, 2013 10:01 pm

Mój [jezyk2] jak u Szelki wisi do pasa [lol]
Awatar użytkownika
zomarel
Weterani
 
Posty: 2650
Rejestracja: wt sty 22, 2008 7:34 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Cebulka » sob lut 16, 2013 10:23 pm

Luuudzie weźcie to upieczcie na jakiś zlot na którym będę [!] [!] [!] [jezyk]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: tereklo » pn lut 18, 2013 12:18 pm

W sobotę piekłam szarlotkę według przepisu ze Smakera. Fotki nie ma, nie zdążyłam zrobić :) wychodzi taka jak na zdjęciu. Prosta w wykonaniu. Jabłka dałam swoje, ze słoika przygotowanego jesienią.
Przepis w .pdf



A tu dla tych co mają trudności z pdfem
CIASTO:,
1 szklanka mąki pszennej,
1/2 szklanki maki krupczatki,
1/2 szklanki maki ziemniaczanej,
230 gram masła,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 szklanki mleka,
4 jaja,
Masa jabłkowa:,
1kg jabłek,
cynamon, wg uznania, ja dałam 0,5 łyżeczki,
2 lub 3 łyżki bułki tartej, wg soczystości jabłek,
rodzynki,
cukier, tez zależy od smaku jabłek ok 3 lyzki,
bita śmietana i żurawina do dekoracji,

1. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło, mleko i cukier podgrzewać do rozpuszczenia się składników, schłodzić. Dodawać jaja i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodawać mąki z proszkiem do pieczenia i zmiksować.3/4 ciasta wylać do tortownicy o średnicy 24 cm i piec około 30 minut w temperaturze 160 stopni (ma być lekko zarumienione)
2. Jabłka, obrać, pokroić, poddusić w rondlu razem z cukrem, cynamonem i rodzynkami (często mieszać, bo lubią się przypalać), jeśli sok nie wyparuje do końca, dodać bułkę tartą. Masę jabłkową wyłożyć na podpieczony spód (może być gorący), wyrównać powierzchnię i wylać pozostałą 1/3 ciasta. Piec w temp 170 stopni do zezlocenia wierzchniej warstwy, u mnie około 40 minut. Udekorować bitą śmietaną i ozdobie suszoną żurawiną, jeśli ktoś lubi.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: tereklo » pn mar 18, 2013 4:36 pm

Mój wczorajszy wypiek, Kora orzechowa z brzoskwiniami.
Zomarel umieściła tu przepis

zomarel pisze:Ciasto "KORA"
ciasto: 8 białek/5 żółtek zostawić do kremu/
3 żółtka
1 szklanka cukru /nie pudru
10 dkg orzechów siekanych
10 dkg orzechów mielonych
10 dkg rodzynek
10 dkg wiórków kokosowych
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier,do piany dodać żółtka,orzechy,rodzynki,wiórki i mąkę z proszkiem.Wszystko razem delikatnie wymieszać,podzielić na 2 części i upiec 2 placki
KREM:
1 dużapuszka brzoskwiń
1 1/2 kostki margaryny
3 łyzki cukru
2 budynie śmietankowelub waniliowe bez cukru
3/4 szklanki wody
1 łyżka mąki pszennej
5 żółtek
24 szt delicji/ja daję ciastka" Paryskie" z biedronki bo jest ich 24 szt.
Budynie+mąka+żółtka+cukier razem wymieszać w 3/4 szkl.wody.Sok z brzoskwiń zagotować i wlać do niego rozmieszany budyń.Zagotować,przestudzić i zimny ucierać z margaryną.Połową masy posmarować jeden placek,na masie układać delicje maczane w spirytusie rozcieńczonym kawą /rozpuszczalną/, na delicje wyłożyć pozostałą masę i nakryć drugim plackiem.Na wierzch poukładać pokrojone brzoskwinie i zalać tężęjącą galaretką.



kora.jpg
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Cebulka » pn mar 18, 2013 9:22 pm

Ludzie [!] No [!] Ja się odchudzam wreszcie [lol]
Jeszcze nigdy w życiu kory nie jadłam a wygląda bosko [jezyk]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: tereklo » wt mar 19, 2013 12:35 am

Cebulka pisze:... a wygląda bosko [jezyk]


i tak smakuje [pijany]
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Samanta » pt mar 22, 2013 4:00 pm

Yennyfer pisze:Ale ciacho! Ja się przymierzam do upieczenia bezy na Józefa. Bo kiedyś, dawno temu śp. ciocia Józia zawsze na swoje imieniny piekła tort bezowy z kremem kawowym. nic pyszniejszego w życiu nie jadłam. niestety nie mam przepisu. Szukam dobrego kremu kawowego, znaczy się przepisu na niego - macie coś?
Pomożecie?

Mam, ale gdzie?! Mam przepis na przepyszny tort kawowy z kremem kawowym. Gdzieś tam mam. Dajesz kawę mieloną do ciasta biszkoptowego i kawę rozpuszczalną do kremu budyniowego. Tort musi się ze 2 dni przegryźć. Ja jestem pewna że musiałam go tutaj pokazywać....
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości

cron