Żurek zrobiłam tym razem na zakwasie własnorecznie przygotowanym wg tego przepisu:
http://gotuj.skutecznie.tv/2013/03/jak- ... s-na-zurek,
Żurek z białą kiełbasą, wędzonką i jajkiemhttp://gotuj.skutecznie.tv/2013/03/zure ... nt-page-1/ Składniki: na ok. 2l żuru z gęstą wkładką500 ml zakwasu na żurek
1 liść laurowy
3-4 kulki ziela angielskiego
4-5 kulek czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
1 l wody
2-3 suszone grzyby (opcjonalnie)
400 g kiełbasy:
- 250-300 g białej kiełbasy (najlepiej surowej, ale jeśli nie mam, sięgam po parzoną)
- 100-150 g swojskiej, wiejskiej kiełbasy (można pominąć i wziąć samą białą)
100 g wędzonego boczku
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki majeranku
1/2 szklanki śmietany do zup i sosów (12% lub 18%)
1 łyżka mąki
sól i czarny pieprz do smaku
jajka na twardo (u nas zasada: po 1 jajku na talerz zupy)
opcjonalnie:
- 2 łyżki tartego chrzanu (kupny ze słoika lub tarty własnoręcznie)
dodaję do zupy pod koniec gotowania i dokładnie mieszam; fajnie zaostrza smak żuru
- ziemniaki (pokrojone w kostkę, jak do zupy;)
Sposób wykonania wg autorki przepisu:Zaczynam od tego, że jakieś pół godziny wcześniej namaczam grzyby.
Do garnka wkładam białą kiełbasę, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, kulki pieprzu oraz sól.
Zalewam wodą i gotuję na małym ogniu. Czas gotowania trochę podyktowany tym, jak szybko pokroję
i podsmażę cebulę oraz wędzonkę, ale przyjmijmy, że trwa to jakieś 10 minut;)
Teraz szykuję wkładkę podsmażaną:)
Cebulę obieram i kroję w kostkę. Boczek kroję w paski lub w kostkę. Wiejską kiełbasę obieram ze skóry|
i kroję w niezbyt grube półtalarki lub w kostkę. Rozgrzewam patelnię i wytapiam boczek. Od razu dodaję także
wiejską kiełbasę oraz namoczone grzyby, jeśli decyduję się na wersję z grzybami. Całość mieszam i smażę na średnim
ogniu, aż boczek i kiełbasa delikatnie się zrumienią.
Wtedy dodaję cebulę i smażę do czasu, gdy się zeszkli. Na koniec dodaję majeranek oraz przeciśnięty przez praskę lub
posiekany czosnek, mieszam i smażę chwilę, aż czosnek zacznie aromatycznie pachnieć. Wyłączam grzanie.
Czas zajrzeć do garnka z kiełbasą -powinna już być gotowa:) Ugotowaną białą wyjmuję z wody, a do wywaru dodaję
podsmażoną kiełbasę, boczek i cebulę. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez kolejne 10 minut.
W tym czasie szykuję resztę. Białą kiełbasę obieram ze skóry i kroję w ukośne kawałki / grubsze plastry, takiej wielkości,
jakie chcę mieć w zupie;)
Śmietanę mieszam z mąką (tak, by nie było grudek).
I dokończam zupę. Do gotującego się wywaru dolewam zakwas na żurek (przed wlaniem dokładnie go mieszam, by rozprowadzić
osadzająca się na dnie mąkę z zakwasu). Teraz śmietana, ale najpierw dolewam do niej kilka łyżek gorącego wywaru, dokładnie
mieszam, by ją zahartować i aby się nie zważyła w gorącej zupie. Dopiero tak zahartowaną śmietanę wlewam do żuru, dokładnie
mieszam i zagotowuję, aż zupa zgęstnieje. Jeśli trzeba, doprawiam do smaku solą oraz czarnym pieprzem.
Można zaostrzyć do smaku tartym chrzanem. Mieszam i gotowe;)
Podaję na gorąco z kawałkami białej kiełbasy i pokrojonym (w połówki, ćwiartki lub plastry)jajkiem na twardo. Dla smaku i koloru posypuję siekaną pietruszką lub rzeżuchą;) Jako dodatek serwuję świeży chleb –z masłem lub bez.