To i ja podam swój sprawdzony przepis na konfiturę.
Moim zdaniem najsmaczniejsza jest wykonana z melona odmiany Melba lub Emir. Wykorzystuję ją jako dodatek do herbatki, szampana lub ciast.
Konfitura z melona i cytrusów
Składniki:
1 cytryna, 1 pomarańcza, 1 duży melon (ok. 1 kg) lub 2 małe,
1 łyżeczka startego świeżego imbiru, 50 dag cukru
Wykonanie:
Pomarańczę i cytrynę dokładnie umyj, cieniutko obierz ze skórki. Skórki zalej wodą, gotuj przez 4 minuty, odcedź i pokrój na cienkie paseczki. Z owoców wyciśnij sok.
Miąższ melona po usunięciu skóry i pestek pokrój w kostkę i przełóż do miski.
Wlej sok z cytrusów, dodaj starty imbir, cukier i pokrojone skórki.
Przykryj ściereczką i pozostaw w zimnym miejscu przez 12 godzin. Następnie przełóż do garnka, i gotuj na mocnym ogniu ok. 6 minut, cały czas mieszając.
Wlej konfiturę do wyparzonych słoików, mocno zakręć i odwróć do góry dnem. Po ostudzeniu wstaw do spiżarni.
Smacznego