Produkty na sushi mozna w dzisiejszych czasach kupic w praktycznie kazdych porzadniejszych delikatesach. Trudniej jest ze swieza, surowa ryba, ale i na to jest rada, mozna kupic wedzonego lososia i np. kawior albo krewetki, albo paleczki krabowe.
Bywaja takie "zestawy do sushi", tam sa wodorosty, mata bambusowa do zwijania, wasabi, nie pamietam czy cos jeszcze.
Dokladniejszy przepis sushi:
500g ryzu (najlepiej krotkoziarnistego, np. arborio) - chodzi o to, zeby sie zlepial
8 lyzek octu ryzowego (dowolny winny ocet moze byc, byle bialy)
1 lyzka sosu sojowego
4 lyzki cukru
Ryz zalewamy woda, zostawiamy na 30 min. Zalewamy swieza woda w proporcji 1:1,2. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz, przykrywamy pokrywka, gotujemy 10min. Wylaczamy gaz i zostawiamy na 10-15min, nie zdejmujac pokrywki. Woda po tym czasie powinna sie wchlonac w ryz, ktory powinien byc miekki i sie lepic.
Jak ryz bedzie letni, zmieszac ocet, sos sojowy i cukier. Wymieszac z ryzem.
Na macie bambusowej ulozyc plat wodorostow nori. 2/3 (zostawic pas wzdluz jednego brzegu) posmarowac ryzem, warstwa ok 0,5-1cm.
Na srodku ryzu leciutko posmarowac paseczek wasabi (nieduzo, bo jest b.ostry!), ulozyc paseczki ryby, krewetki czy co tam sie ma, paseczki ogorka, awokadu lub innego warzywa dla smaku i koloru.
Ja b. lubie losos+awokado, tunczyk+awokado/ogorek. Generalnie do srodka mozna wkladac na co sie ma ochote - paseczki papryki, troche smietankowego serka, marynowane warzywa... Grunt, zeby nadzienie ulozyc w 1 linii, na srodku.
Za pomoca maty rolujemy wodorosty, ich wolny brzeg smarujemy odrobina wody, zeby sie ladnie zlepily.
Powinien powstac rulon o srednicy 4-5 cm, ktory kroimy na plastry ok 2cm.
Podajemy z wasabi i sosem sojowym, tzn kazdy gosc moze sobie wziac do swojego naczynka sos sojowy i wasabi w wybranych proporcjach, w tym lekko maczamy porcyjke sushi i do buzi
Zamiast zwijac mozna tez ulepic z ryzu kulke lub nieduzy waleczek - taki "na raz do buzi", po wierzchu maznac odrobina wasabi i przykryc kawalkiem ryby. Mozna tez bardziej fantazyjne konstrukcje robic - kulke ryzu owinac paseczkiem nori i wetknac krewetke, albo polozyc na wierzch troche kawioru - zalezy od fantazji kucharza.
Smacznego!