Najsmaczniejsze s± maleñkie patisonki-te do marynat.Mog± byæ w zalewie jak ogórki korniszony czy po ¿ydowsku-ale zbieraj wtedy takie o ¶rednicy2-4 cm.Wiêksze mog± byæ w curry-bo siê kroi je w plasterki.Marynowane najlepsze ca³e lub przekrojone na po³ówki.Mo¿esz zrobiæ z nich sa³atki jak z ogórków-z papryk±,cebul±,troszkê ogórków,patisona-i zawsze wyjdzie smacznie-bêdzie urozmaicenie :D
Na 8 stronie w przetworach jest sa³atka Samanty-taka z papryk± i ogórkami-Onaela bardzo ³adnie pokaza³a j± w s³oikach.Z powodzeniem mo¿esz daæ patisony zamiast ogórków-lub te¿ na przemian z ogórkami-zobacz jak ³adnie wygl±da.
Patisony rosn± nowe-w miarê jak siê je zbiera.Lepiej zebraæ mniej-a malutkich-ni¿ wiadro du¿ych.Ja tak robiê z cukini±-zbieram maleñk± i chrupi±c± na 1-2 s³oiki.A z patisonem tak samo robi³am.Du¿e s± mniej smaczne-takie rozciapciane mog± wyj¶æ-cukinia tak samo-najlepsze s± ma³e i m³odziutkie.Du¿e zostawiam tylko do sma¿enia-tu one s± najsmaczniejsze.