http://mama-dobra-rada.pl/udane-wypieki-mimo-bledu/ "
Udane wypieki mimo błędu.Ciasto można uratować, mimo że… Wierzch ciasta zbyt szybko brązowieje podczas pieczenia1. Przykryć go papierem do pieczenia lub folią do pieczenia (wyciąć odpowiednio do kształtu formy).
2. Wstawić do piekarnika żaroodporny pojemnik z zimną wodą.
3. Jeśli ciasto przypaliło się, można zeskrobać ciemne miejsca tarką lub nożem, następnie udekorować ciasto np. cukrem pudrem, posypką lub polewą czekoladową.
Nie wiadomo, czy ciasto się upiekło1. Pomoże „próba suchego patyczka” – głęboko nakłuć ciasto wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu na drewnie jest mokre ciasto, to znaczy, że trzeba je jeszcze (krótko) piec. Jeśli spód jest niedopieczony, dopiec ciasto na niższym poziomie. Do próby nie nadaje się makaron spaghetti ani drut.
2. Biszkopt i niskie ciasta pieczone na blasze wystarczy lekko nacisnąć palcem – ciasto jest upieczone, jeśli lekko poddaje się naciskowi i nie pozostaje w nim wgniecenie.
3. Ciasto drożdżowe i serowo-olejowe powinny mieć złoto-żółte brzegi i suchy spód.
4. Chleb po opukaniu spodu powinien wydać pusty dźwięk.
Nie można wyjąć upieczonego ciasta z formyCiasto w formie dobrze schłodzić. Kiedy forma i ciasto zupełnie ostygną, ciasto ostrożnie podważyć nożem przy krawędzi formy. Jeśli ciasto nadal tkwi mocno w formie, owinąć całą formę ręcznikiem kuchennym zmoczonym w lodowatej wodzie i zostawić.
Ciasteczka są zbyt suche i twardePozostawić je na kilka dni w szczelnie zamkniętym słoiku z kilkoma plasterkami jabłek. Pochłoną wilgoć z jabłek i zmiękną. Jabłka wymienić po jakimś czasie, żeby nie spleśniały.
Ciasto jest niedopieczone i wystygłoNiedopieczonego ciasta, które wystygło, nie można dopiec. Można przekroić je na pół, wykroić łyżeczką surowe miejsca, włożyć w nie bitą śmietanę lub budyń, krem czy marmoladę. Ciasto „złożyć”, całe pokryć bitą śmietaną posypaną np. mielonymi orzechami, aby dobrze zatuszować miejsce przecięcia.
Ciasto biszkoptowe nierówno wyrosłoJeszcze ciepłe ciasto wyjąć z formy i położyć na 15 minut na desce. Po tym czasie biszkopt włożyć je do formy – powierzchnia ciasta będzie idealnie gładka.
Ciasto biszkoptowe pękło1. Szczeliny ciasta na spód tortu posmarować białkiem jaja. Po wyschnięciu białka nałożyć bitą śmietanę lub krem.
2. Podobnie można postąpić kiedy popęka ciasto na roladę, strucla, pieczone lub smażone w głębokim tłuszczu pierogi lub pączki. Po wyschnięciu białka biszkopt pokryć glazurą lub polewą.
Ciasto biszkoptowe pokruszyło sięCiasto wykorzystać do deserów np. tiramisu, albo nasączyć rumem i utoczyć kulki z siekanymi orzechami i
suszonymi owocami.
Ciasto piaskowe jest zbyt suche
1. Ciasto nakłuć głęboko drutem do dziergania i skropić likierem, kawą lub sokiem owocowym ( np. z cytryny, pomarańczy lub jabłka). Postawić na godzinę – ciasto wchłonie płyn i będzie wilgotne.
2. Jeśli ciasto nie ma glazury, wystarczy posmarować wierzch mlekiem i wstawić na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 50ºC.
Ciasto piaskowe jest w środku prawie suroweDalsze pieczenie nie pomoże – trzeba wyciąć nieupieczone warstwy ciasta, a resztę napełnić dżemem, budyniem, czekoladą, kremem…
Ciasto piernikowe zbyt mocno przylega do blachy1. Jeszcze ciepłą blachę położyć do góry dnem i przykryć ręcznikiem nasączonym bardzo zimną wodą.
2. Zeskrobać ciasto, większe kawałki pokryć lukrem, małe pokruszone kawałki serwować z jogurtem jako deser.
Ciasto kruszy się podczas krojeniaKrojąc używać noża jak piłę (nie naciskać nożem na ciasto).
Bita śmietana przykleja się do noża podczas krojeniaDo wysokiego naczynia nalać gorącą wodę i zanurzyć w nim ostry nóż. Naczynie postawić na stole obok ciasta/tortu i zanurzać nóż w wodzie przed każdym nacięciem.
Krem zawiera grudki żelatynyPodgrzać krótko energicznie mieszając. Jeśli grudki nie rozpuszczą się, przetrzeć kremową masę przez sito.
Krem maślany ścina się1. Krem podgrzać krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, następnie dokładnie ubić.
2. Stopniowo dodając 5 dag oleju kokosowego (w płynie) energicznie ubijać masę. Ubity krem koniecznie wstawić do lodówki.
Krem maślany na torcie przykleja się do noża podczas krojeniaNóż posmarować olejem kokosowym.
Lukier jest zbyt rzadki i nieszczelnie pokrywa ciasto
Dodać kilka kropel białka jaja i wymieszać.
Lukier nie rozprowadza się równomiernie na powierzchni ciastaDodać do lukru łyżeczkę masła i wymieszać.
Lukier nie trzyma się ciastaZeskrobać resztki z ciasta, podgrzać dżem morelowy i posmarować nim wierzch ciasta. Pozostawić, aby dobrze wysechł. Teraz posmarować lukrem.
Marcepan do dekoracji wysechł i popękałMarcepan owinąć na około 2 godziny w ściereczkę zwilżoną niewielka ilością wody. Po tym czasie marcepan powinien na tyle zmięknąć, aby można go było uformować.
Piernik jest zbyt twardyPozostawić go na kilka dni w szczelnie zamkniętym słoiku z kilkoma plasterkami jabłek. Pochłonie wilgoć z jabłek i zmięknie. Jabłka wymienić po jakimś czasie, żeby nie spleśniały.
Piętra tortu przesuwają się podczas pokrywania polewąBlaty tortu ustabilizować wbijając w nie surowe nitki makaronu spaghetti lub patyczki do szaszłyków.
Polewa karmelowa podczas krojenia przykleja do nożaNóż posmarować masłem.
Polewa czekoladowa nie jest gładkaDodać łyżkę jogurtu, masła lub oleju kokosowego i wymieszać dokładnie.
Polewa nie lśni, jest matowaSpryskać lub pomalować ją koniakiem.
Polewa nie rozprowadza się równomiernie na powierzchni ciastaDodać do polewy łyżeczkę masła i wymieszać. Dodanie masła powoduje także, że polewa nie popęka podczas krojenia.
Polewa nie trzyma się ciastaZeskrobać resztki z ciasta, podgrzać dżem morelowy i posmarować nim wierzch ciasta. Pozostawić, aby dobrze wysechł. Teraz posmarować polewą czekoladową.
Polewa pęka podczas krojeniaDo wysokiego naczynia nalać gorącą wodę i zanurzyć w nim ostry nóż. Naczynie postawić na stole obok ciasta/tortu i zanurzać nóż w wodzie przed każdym nacięciem.
Polewa ścieka po cieścieJest zbyt gorąca i trzeba trochę odczekać.
Śmietana nie da się ubićPrzełożyć śmietanę do metalowego pojemnika i schłodzić w lodówce. Spróbować ubić ją najpierw na najniższych obrotach (przez minutę), następnie szybciej, aż cukier całkowicie rozpuści się (nawet przez 10 minut).
Artykuły powiązane:Udane wypieki mimo błędu. Jak upiec dobre ciasto?
http://mama-dobra-rada.pl/jak-upiec-dobre-ciasto/Udane wypieki, mimo że zabrakło…
http://mama-dobra-rada.pl/jak-upiec-dob ... -zabraklo/Czym zastąpić składnik w wypiekach?
http://mama-dobra-rada.pl/czym-zastapic ... -alergika/Bezglutenowe wypieki udają się jeśli…
http://mama-dobra-rada.pl/jak-piec-chle ... utenowe-2/Kilka rad, dzięki którym wypiek bez glutenu będzie udany można przeczytać w artykule Pieczemy z mąką bezglutenową cz. 1.
http://mama-dobra-rada.pl/jak-piec-chle ... utenowe-1/Dalsze rady w przypadku błędu w gotowaniu w cyklu artykułów Szkoła gotowania. Jeszcze możesz uratować potrawę. http://mama-dobra-rada.pl/category/szko ... c-potrawe/ "