Wasze ulubione ciasta.

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: tereklo » ndz wrz 01, 2013 1:25 pm

Basiu, jakie smakowite babeczki, i jakie śliczne kształty - foremki serduszkowe, wow!
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: annorl1 » ndz wrz 01, 2013 1:31 pm

o matko!
ja chcę takie babeczki [mniam] a jeszcze nie dorobiłam sie nawet foremek do babeczek [oops] trzeba chyba w końcu poczynić taki zakup :D
"To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące. "
P.Coelho
Awatar użytkownika
annorl1
Weterani
 
Posty: 583
Rejestracja: sob lip 13, 2013 4:34 pm
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Baś_22 » ndz wrz 01, 2013 1:31 pm

Tereniu to jest jedna, cała okrągła forma z tymi serduszkami :) przy okazji wstawię zdjęcie.
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Cebulka » ndz wrz 01, 2013 8:09 pm

A ja muszę powiedzieć, że mam sercowatą foremkę na mufinki i w sumie mało używam, bo w sumie to one nieciekawie wychodzą jak ponad formę wychodzą [skrob]
Ale tych się nie piecze, to by się nadało :D
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: zomarel » ndz wrz 01, 2013 9:09 pm

Basiu [mniam] chyba muszę kupić sobie takie foremki,aż dziw że nie zrobiłam tego do tej pory :D
Awatar użytkownika
zomarel
Weterani
 
Posty: 2650
Rejestracja: wt sty 22, 2008 7:34 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Baś_22 » ndz wrz 01, 2013 9:20 pm

Cebulka pisze:A ja muszę powiedzieć, że mam sercowatą foremkę na mufinki i w sumie mało używam, bo w sumie to one nieciekawie wychodzą jak ponad formę wychodzą [skrob]
Ale tych się nie piecze, to by się nadało :D

Ewuniu ale w tych foremkach to liczy się to co wychodzi na dole a nie na górze :)
czyli dokładnie rzecz ujmując to co się odbije na dole foremki jest na górze :)

Moje foremki a właściwie foremka jest dokładnie taka, nawet kolor taki sam http://www.dusiowakuchnia.pl/2012/06/mu ... formy.html
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: tereklo » sob wrz 14, 2013 6:09 pm

Żeby nie było - sobota i bez ciasta? [lol]
Przetwory przetworami ale na ciasto też się znalazł czas.

Ciasto brzoskwiniowe z migdałami.

Obrazek

Przepis na małą tortownicę lub na prostokątną formę taką połowę "normalnej" - mniej więcej jak kartka A4.
Zagnieść ciasto z:
150 g mąki pszennej
50 g cukru
150 g masła (zimne)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
Kruche ciasto zagnieść szybko, wstawić do lodówki na pół godziny.

Przygotować brzoskwinie w połówkach (ja dałam z puszki).
Kruche ciasto rozwałkować,wyłożyć formę i podpiec w temp 180 st C.
W tym czasie przygotowac drugie ciasto:
3 białka ubić, utrwalić łyżką cukru. 2 żółtka utrzeć z 90 g cukru. Dodać 2 łyżki rumu i łyżkę soku z cytryny. Połączyć z białkami i dodać 100 g mielonych migdałów albo orzechów.

Wyjąć podpieczone ciasto, ułożyć brzoskwinie w ćwiartkach albo połówki, zalać ciastem migdałowym i piec jeszcze ok 20 - 25 min w temp 180 st C. Po upieczeniu ciasto można posmarować rozgrzanym dżemem morelowym albo brzskwiniowym i posypać siekanymi migdałami podprażonymi na patelni. Ja zrobiłam bez dżemu. Ciasto jest z tych mniej słodkich.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Cebulka » sob wrz 14, 2013 9:45 pm

O rany, muszę przetestować czy Magda dobrze znosi migdały [mniam]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Baś_22 » pn wrz 16, 2013 7:35 am

Koniecznie muszę upiec, bo wygląda smakowicie [mniam] tym bardziej, że udało mi się skombinować trochę brzoskwiń :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: zomarel » ndz wrz 22, 2013 10:12 pm

Babcia miała ochotę na ciasto ze śliwkami,więc zrobiłam kruchy placek ze śliwkami wg przepisu Samanty i nie chwaląc się, wyszło pyszne [mniam]
Awatar użytkownika
zomarel
Weterani
 
Posty: 2650
Rejestracja: wt sty 22, 2008 7:34 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: knutsel29 » ndz wrz 29, 2013 8:57 am

Zerznelam z innego forum :) ale wyblada tak smakowicie, ze nie moglam sie powstrzymac.....


Ciasto z brzoskwiniami lub ananasem z puszek.

Biszkopt: 5jaj, 1 i 1/3 szkl. cukru, 4 łyżki wody, 2 niepełne szklanki mąki,2 łyzeczki proszku do pieczenia.
Z podanych składników zrobić ciasto biszkoptowe i upiec.
Masa:: puszka ananasów, 2 galaretki ananasowe,2 budynie ananasowe(mogą być też śmietankowe) kostka margaryny.
Z puszki odlać sok, dolać do niego dwie szklanki wody i wymieszać. Odlać z tego pół szklanki i rozmieszać w tym budynie a pozostałą część zagotować i do gotującej się wody /z sokiem ananasowym/ wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Wlać budynie chwile pogotować i dodać do tego margarynę. Gotować do rozpuszczenia margaryny cały czas mieszając. Na końcu dodać pokrojone w kostkę ananasy, wymieszać i gorące wylać na przekrojony biszkopt. Wierzch można posypać cukrem pudrem lub polukrować.Można też posmarować bitą śmietaną. Ciasto wstawić do lodówki aby masa dobrze stężała.
Można zamiast ananasów użyć brzoskwiń w puszce i wtedy galaretki i budyń powinny być brzoskwiniowe.
Ciasto jest pyszne bo jest winne i nie jest za słodkie.
Witam wszystkich i zapraszam na kubek herbaty :)
knutsel29
Weterani
 
Posty: 114
Rejestracja: śr gru 30, 2009 6:36 am

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Cebulka » ndz wrz 29, 2013 10:47 pm

Zastanawia mnie tylko to że na wszystkich galaretkach napisane żeby ich nie gotować [skrob]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Baś_22 » ndz paź 27, 2013 12:38 pm

Podaje przepis na moje urodzinowe ciasto, którym częstowałam wirtualnie, chociaż ciasto na prawdę prawdziwe :)

Obrazek Obrazek

Marmurek z jabłkiem
http://smaker.pl/przepis-marmurek-z-jab ... 02189.html

Bardzo ciekawe ciasto. Połączenie sera, maku i jabłek, trochę pracochłonne, ale efektowne.

Składniki na ciasto drożdżowe;
2 szklanki mąki pszennej
100 ml. ciepłego mleka
25 g drożdży
50 g masła rozpuszczonego
pół szklanki cukru
2 żółtka
starta skórka z połowy cytryny
1 czubata łyżka białego sera twarogowego

Składniki na masę makowo-serową:
0.5 kilograma sera białego
1 budyń waniliowy w proszku
0.5 szklanki cukru
3 jajka
starta skórka z drugiej połowy cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki pszennej
pół szklanki maku
6 jabłek
łyżka stopionego masła

Sposób przygotowania:
Mak zalać zimną wodą, moczyć przez 30 minut.
Drożdże rozpuścić w mleku z łyżką mąki i cukru, poczekać by ruszyły. Dodać mąkę ,cukier, szczyptę soli, skórkę z cytryny, żółtka, stopione masło oraz twaróg. Wyrobić elastyczne ciasto, wyłożyć do blaszki (ja do tortownicy 30 centymetrowej) wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić by podrosło na około 30 minut.
Twaróg, budyń waniliowy, łyżkę mąki, cukier i startą skórkę z cytryny, całe jaja, starannie utrzeć. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać mak odcedzony przez gazę i sok z cytryny, wszystko dokładnie wymieszać.
Na wyrośnięte ciasto drożdżowe (lekko spłaszczone ), wykładamy masę makową, a na nią masę serową.
Jabłka oskrobać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Można więcej jabłek mniejszych.
Wypukłą stronę jabłek naciąć ostrym nożem, by powstała kratka.
Poukładać na cieście kratką do góry, polać stopionym masłem.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godziny w 180 stopniach, na złoty kolor.
Ciasto wystudzić posypać cukrem pudrem.
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: zomarel » ndz paź 27, 2013 4:41 pm

[mniam] Smakowicie wygląda,ale jak widzę tortownicę,to od razu [mysli] x 2,na moją rodzinę [lol]
Awatar użytkownika
zomarel
Weterani
 
Posty: 2650
Rejestracja: wt sty 22, 2008 7:34 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: tereklo » ndz paź 27, 2013 5:09 pm

Jakby mi kto upiekł to bym zjadła, dla mnie zbyt skomplikowane ;>
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Baś_22 » ndz paź 27, 2013 9:57 pm

tereklo pisze:Jakby mi kto upiekł to bym zjadła, dla mnie zbyt skomplikowane ;>

no przestań Tereniu, jakie skomplikowane :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Baś_22 » śr paź 30, 2013 11:02 am

Upiekłam wczoraj tytułem eksperymentu takie ciasto:) Wyszło bardzo pyszne [mniam]

Obrazek Obrazek

Drożdżówka z dyniową spiralką i kruszonką
proporcja na 2 formy keksowe dł. ok. 27 cm

Składniki:
500 g mąki,
50 g drożdży,
2 jajka,
1 żółtko,
100 g stopionego masła,
100 g cukru,
1/2 szklanki mleka,
2-3 łyżki dyniowego puree,
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika,
1/2 łyżeczki soli,
Składniki na kruszonkę:
50 g masła,
2 łyżki cukru (najlepiej brązowego),
1/2 szklanki mąki,
1/2 szklanki płatków owsianych,
2 łyżki pestek dyni

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Jajka i żółtko utrzeć z cukrem. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn drożdżowy.
Dodać utarte jajka, masło i ciepłe mleko. Wymieszać składniki i przez chwilę zagniatać, aż dobrze się połączą.
Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać dyniowe puree i przyprawę do piernika.
W tym momencie organizujemy sobie pomocnika lub ćwiczymy koordynację ruchów i zagniatamy dwa rodzaje
ciasta na dwie ręce Jeżeli część dyniowa jest bardziej lepiąca, dodajemy dodatkowe 2-3 łyżki mąki.
Kiedy ciasto będzie jednolite i lśniące, formujemy kule, umieszczamy je w dwóch oddzielnych miskach,
przykrywamy i odstawiamy na mniej więcej godzinę do wyrośnięcia. Białą i dyniową część wyrośniętego ciasta
rozwałkować na oprószonym mąką blacie na jednakowej wielkości prostokąty (im szersze prostokąty, tym
spiralka będzie ładniejsza). Dyniowe ciasto położyć na białym i razem zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku.
Ciasto ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem keksówce. Przykryć ściereczką i odstawić
do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować kruszonkę - masło rozetrzeć opuszkami palców z cukrem, mąką i płatkami
owsianymi, formując grudki. Na koniec dodać pestki dyni. Kiedy ciasto podchodzi do brzegów keksówki, posmarować wierzch
rozmąconym białkiem i posypać kruszonką. Piec w nagrzanym do 160 stopni piekarniku około 30 minut (do suchego patyczka).

Przepis pochodzi stąd:
http://everycakeyoubake.blogspot.com/search/label/dynia
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Cebulka » śr paź 30, 2013 5:16 pm

Basiu a kiedy ostatnio coś co piekłaś nie wyszło bardzo pyszne? [lol] [prosi] [mniam]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: zomarel » śr paź 30, 2013 6:06 pm

Cebulka pisze:Basiu a kiedy ostatnio coś co piekłaś nie wyszło bardzo pyszne? [lol] [prosi] [mniam]

[ubaw2] [ubaw2] [ubaw2] i tu masz rację Cebulko.Basia nie robi ciast,które nie wychodzą [lol]
Awatar użytkownika
zomarel
Weterani
 
Posty: 2650
Rejestracja: wt sty 22, 2008 7:34 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: amita » śr paź 30, 2013 9:05 pm

Odwrotnie, Basia tak robi ciasta, że zawsze wychodzą :)
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Baś_22 » śr paź 30, 2013 10:15 pm

No już przestańcie [haha] zdarza się, że nie wychodzą tak jak trzeba, no to przecież nie będę się tym chwaliła :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Yennyfer » wt lis 19, 2013 2:01 pm

A ja ostatnio piekę duzo ciast - eksperymentuję i stałam się fanką mas na bazie serka moscarpone.
Moje ostatnie wypieki
Capuccino i tort węgierski i paluszki wiedźmy - zabawa z dzieckiem i rownocześnie pieczone na konkurs, w którym można było wygrać ksiażkękuicharską, którą zresztą wygrałam :-D
Załączniki
320709.jpg
205059.jpg
203036.jpg
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1375
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: tereklo » wt lis 19, 2013 2:12 pm

Gratulacje, Yenny [prosi]

Wszystko smakowite [mniam] że też tak daleko mieszkasz [beksa1] Może chociaż "rzucisz" przepisem z masą z mascarpone [prosi]
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Baś_22 » wt lis 19, 2013 5:03 pm

Ło matko ale te paluszki wiedźmy straszne [strach]
Yenny wielkie gratulacje za wygranie konkursu [brawo]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Cebulka » śr lis 20, 2013 11:47 pm

Wkleję sobie do wypróbowania, bo ciasto drożdżowe które przez noc rośnie w lodówce pieczone rano mi nie bardzo smakuje, ma taki alkoholowy posmak - a może to będzie inne :)

@ tereklo - 21 listopada 2013, 00:37
ciekawy przepis na drożdżówke z lodówki http://eterycznegotowanie.bloog.pl/id,3 ... aid=611b38
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: zomarel » pt lis 22, 2013 9:11 pm

Cebulka pisze:Wkleję sobie do wypróbowania, bo ciasto drożdżowe które przez noc rośnie w lodówce pieczone rano mi nie bardzo smakuje, ma taki alkoholowy posmak - a może to będzie inne :)

@ tereklo - 21 listopada 2013, 00:37
ciekawy przepis na drożdżówke z lodówki http://eterycznegotowanie.bloog.pl/id,3 ... aid=611b38


Nie ma takiej strony :|

W naszym portalu stron są miliony, ale pod wprowadzonym adresem nie ma żadnej z nich.

Spróbuj poszukać na stronie głównej serwisu:

eterycznegotowanie.bloog.pl

Możesz także przejść do strony głównej http://www.wp.pl
albo skorzystać z poniższej wyszukiwarki. Powodzenia!
:(
Awatar użytkownika
zomarel
Weterani
 
Posty: 2650
Rejestracja: wt sty 22, 2008 7:34 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: tereklo » pt lis 22, 2013 9:45 pm

Link niekompletny więc wrzucam pdf z przepisem

drożdżowe z lodówki.pdf
(4.64 MiB) Pobrany 516 razy



Można na stronie głównej bloga wpisać "drożdżowe" i wyszuka dwa ciasta - jedno z nich to z lodówki. Strony internetowe mają tendencję do znikania albo zmiany treści, więc warto zapisać przepis.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Sz_elka » sob lis 23, 2013 2:39 am

Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Anamaria » sob lis 23, 2013 10:31 pm

Hi hi z pół kilograma drożdży na pewno pięknie wyrośnie. Tylko czy będzie smakowało?
Chyba powinno być 5 dkg.
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani
 
Posty: 3178
Rejestracja: ndz sty 28, 2007 2:36 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: tereklo » ndz lis 24, 2013 11:42 pm

Ojtam ojtam, czepiasz się :D
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Tosia » wt gru 03, 2013 6:43 pm

Taki przepis dostałam od Marceliny na ciasto marchewkowe, podobno pyszne bo jadła :D

Ciasto: 4 jajka, 1 i 1/4 szklanki oleju, 2 szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 szklanki mąki, 2 łyzeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 3 szklanki marchewki, 1 szklanka orzechów - ubić jajka z cukrem i dodać olej mikusując dodać mąkę z soda i proszkiem i cynamonem, na koniec dodać starta marchew piec około 40-50 min. Polewa : 1/2 masła, 8 deka śmietany ( ja daję serek homogenizowany) 1 szklanka cukru pudru, łyżeczka cukru waniliwoego i 1 szklanka orzechów. Masło rozpuścić i dodać reszte składników wymieszać na gładką mase, polać na ostudzone ciast :) smacznego
aha do ciasta jeszcze z maka wsyp 2 łyżeczki cynamonu
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: tereklo » ndz gru 08, 2013 10:03 am

Basia, coś dla Ciebie, ciasto z mąki orkiszowej
http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/03/S ... szowa.html

Składniki:
2 szklanki mąki razowej orkiszowej
4 żółtka (białka odłożyć, bedą potrzebne później)
200g masła, zimnego
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżka zimnej wody
1 kg jabłek
pół szklanki cukru
1 galaretka cytrynowa
Wykonanie
Do miski wsypać mąkę, dodać zimne masło i pozostałe składniki, posiekać, następnie szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 nierówne części: 2/3 i 1/3. Owinąć je folią, spłaszczyć i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Jabłka obrać, zesmażyć, pod koniec dodac galaretkę, wymieszać. Wystudzić
Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć 2/3 schłodzonego ciasta z lodówki i wyłożyć nim dno i boki formy (boki do wysokości około 3 cm). Spód oprószyć bułką tartą. Następnie na spód wyłożyć masę jabłkową. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder, łyżka po łyżce. Ubitą pianę wyłożyć na masę owocową, na górę zetrzeć na tarce pozostałą część schłodzonego ciasta.
Piec w temperaturze 190°C przez około 60 minut. Piana potrafi urosnąć bardzo wysoko, nad foremkę, a potem opaść. Wyłączyć piekarnik i lekko uchylić, wystudzić ciasto.
Użyłam tortownicy o średnicy 21 cm i niestety okazała się ona za mała, z powodzeniem można było użyć 24 cm, dlatego moja szarlotka wyszła bardzo wysoka.

Szarlotka_orkiszowa.JPG
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości